15.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε έρευνα και ανάπτυξη εξακολουθούν να επενδύουν οι διεθνείς επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας, σύμφωνα...

Σε έρευνα και ανάπτυξη εξακολουθούν να επενδύουν οι διεθνείς επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας, σύμφωνα με την Ernst & Young

 

Οι διεθνείς επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας εξακολουθούν να επενδύουν σε νέες θεραπείες παρά την τάση απόσυρσής τους από τις κεφαλαιαγορές στις ΗΠΑ και την ΕΕ, τις χαμηλότερες αποτιμήσεις και την αυξημένη πίεση από τους πληρωτές, σύμφωνα με την 31η ετήσια έκθεση της ΕΥ για τον κλάδο της βιοτεχνολογίας «Beyond borders: staying the course».
Ωστόσο, η αύξηση των εσόδων για τις εισηγμένες επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας περιορίστηκε σε μονοψήφια νούμερα για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η κερδοφορία μειώθηκε κατακόρυφα κατά 52%, καθώς ο κλάδος συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με προβλήματα παραγωγικότητας στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α), αλλά και με την εμφάνιση νέων επιχειρηματικών μοντέλων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων επιβραδύνεται, ενώ μειώνονται τα καθαρά έσοδα και η χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα, τα έσοδα των εταιρειών βιοτεχνολογίας με έδρα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανήλθαν σε 139,4 δισ. δολ. το 2016, αυξημένα μόλις κατά 7% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, ενώ τα κέρδη μειώθηκαν κατά 52% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 7,9 δισ. δολ. Παράλληλα, η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 27% στα 51,1 δισ. δολ. το 2016. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη μείωση που καταγράφεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά το γεγονός ότι αποτελεί την τρίτη υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του κλάδου.
Τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital) για επιχειρήσεις σε πρώιμο στάδιο εξακολουθούν να αφθονούν. Σύμφωνα, με την έρευνα, οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας που βρίσκονται στα πρώτα στάδια χρηματοδότησης έφτασαν τα 3,6 δισ. δολ. το 2016, το 36% του συνόλου των 10 δισ. δολ. των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου που αντλήθηκαν, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών (1,3 δισ. δολ.).
Επίσης, ενισχύονται οι ροές κεφαλαίων από την Ανατολή, ενώ τα κεφάλαια για την καινοτομία διαχέονται παγκοσμίως. Καθώς η πρόσβαση σε πολλές παραδοσιακές μορφές κεφαλαίου έγινε πιο δύσκολη το 2016, οι εταιρείες βιοτεχνολογίας στρέφονται στην Ασία και ειδικότερα στην Κίνα, ως πιθανή πηγή κεφαλαίων. Οι εταιρείες αυτές εξετάζουν, παράλληλα, πρόσθετες πηγές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση καινοτομιών.
Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) παραμένει ισχυρή, αλλά τα εγγυημένα κεφάλαια μειώνονται. Συγκεκριμένα, το 2016, ολοκληρώθηκαν 79 συμφωνίες συνολικής αξίας 94,4 δισ. δολ., καταγράφοντας μείωση έναντι των ιστορικά υψηλών επιπέδων του 2015. Ωστόσο, αποτελούν τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του κλάδου, τόσο ως προς τον αριθμό, όσο και ως προς την αξία των συμφωνιών.
Τέλος, αυξάνονται οι δαπάνες για Ε&Α, ενώ μειώνονται η κεφαλαιοποίηση και οι αποτιμήσεις του κλάδου. Ειδικότερα, οι δαπάνες Ε&Α, βασικός δείκτης της μελλοντικής υγείας του κλάδου, έφθασαν το ιστορικά υψηλό επίπεδο των 45,7 δισ. δολ. το 2016, καταγράφοντας άλμα 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η συνολική κεφαλαιοποίηση του κλάδου υποχώρησε κάτω από το ένα τρις δολάρια για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, αγγίζοντας τα 863 δισ. δολ. καταγράφοντας μείωση κατά 17%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ