20.4 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΓρ. Στεργιούλης: «Τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι πλέον η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας...

Γρ. Στεργιούλης: «Τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι πλέον η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας σύμφωνα με τη λίστα Forbes»

Επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ενεργειακά

 

Τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι πλέον η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας σύμφωνα με τη λίστα Forbes που θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας στο συνέδριο Capital Vision.
Ο κ. Στεργιούλης τόνισε ότι ο όμιλος θα εξετάσει κάθε επενδυτική ευκαιρία, έστειλε ωστόσο και μήνυμα αυτοσυγκράτησης τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται φρούδες ελπίδες οι οποίες οδηγούν σε απογοήτευση. Τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν ήδη στους αγωγούς TAP, ελληνοβουλγαρικό, Ποσειδών και Eastmed, ενώ για την πλωτή μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη τόνισε ότι «περιμένουμε με αγωνία το market test», τονίζοντας πως οτιδήποτε γίνεται, θα γίνεται προσεκτικά και με γνώμονα το δείκτη κόστους – οφέλους.
Επανέλαβε εξάλλου την ανάγκη πάταξης των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης καυσίμων. «Δεν μπορεί, είπε, το λαθρεμπόριο να ανθεί και ο υγιής επιχειρηματίας να αντιμετωπίζει ένα πρατήριο φθηνότερο επειδή κλέβει η αντλία».
Στο ίδιο συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Oil, Δημήτρης Γόντικας, ανέφερε ότι η μητρική εταιρεία Energean Oil διαθέτει 9 άδειες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σε τέσσερις χώρες, με 37 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου βεβαιωμένα αποθέματα και 240 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου δυνητικά αποθέματα.
Παρουσίασε επίσης το σχέδιο ανάπτυξης πλωτής μονάδας παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης υδρογονανθράκων στο Ισραήλ, 90 χιλιόμετρα από την ακτή, η οποία όπως είπε μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου για την διακίνηση κοιτασμάτων που πιθανόν θα ανακαλυφθούν στην περιοχή και ίσως δεν θα είναι εκμεταλλεύσιμα από μόνα τους.
Αναφέρθηκε εξάλλου στο σχέδιο για δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα, επένδυση που επανεντάχθηκε πρόσφατα στη λίστα έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κ. Dieter Straub, στέλεχος του γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Αθήνα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η διαχείριση αποβλήτων και η ενέργεια στα νησιά είναι τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να βρει δουλειές μέσα στην Ελλάδα και όχι μόνο εκτός.
«Πέρυσι ήταν δύσκολο να μιλήσουμε σε επενδυτές, εφέτος ακούν και δείχνουν ενδιαφέρον», ανέφερε από την πλευρά του ο Christian von Staudt, γενικός διευθυντής τις Consult GmbH, η οποία αναλαμβάνει τη διαμεσολάβηση για τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων στην Ελλάδα από Γερμανούς, Αυστριακούς, Ελβετούς και Βρετανούς επενδυτές. Δήλωσε δε αισιόδοξος για βελτίωση της κατάστασης στη χώρα.
Τέλος, ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, Βασίλης Τσολακίδης, ανέφερε ότι ενώ η κατανάλωση ενέργειας ανά κάτοικο στην Ελλάδα είναι μικρότερη σε σύγκριση με αυτήν της Γερμανίας, ωστόσο το ενεργειακό κόστος ανά μονάδα ΑΕΠ στη χώρα μας είναι διπλάσιο από το γερμανικό.
Κ. Βουτσαδάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ