21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠριν από την Σύνοδο της ΕΕ: Επιδιόρθωση ή επανίδρυση της Ευρώπης;

Πριν από την Σύνοδο της ΕΕ: Επιδιόρθωση ή επανίδρυση της Ευρώπης;

 

«Το καλοκαίρι βγήκαν οι άνθρωποι στους δρόμους για την Ευρώπη… το φθινόπωρο το ευρωσκεπτικιστικό AfD προκάλεσε ντόρο. Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη; Αυτό θα απασχολήσει και την Καγκελάριο και τους ομολόγους της στο πλαίσιο της Συνόδου της ΕΕ. Διότι ένας από αυτούς πιέζει», αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Το Γερμανικό Πρακτορείο ξεκινά με αναφορά στην παρουσίαση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για το μέλλον της Ευρώπης στους ομολόγους του τον περασμένο Σεπτέμβριο, τοποθέτηση που σε μερικούς Ευρωπαίους ηγέτες προκάλεσε δυσαρέσκεια και την απορία αν χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη ή πόση Ευρώπη είναι απαραίτητη ειδικά στην παρούσα συγκυρία.
Σύμφωνα με το DPA, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέλαβε την υποχρέωση να προετοιμάσει και να παρουσιάσει έως την έναρξη της επικείμενης Συνόδου αυτής της εβδομάδας, έναν οδικό χάρτη για διορθωτικές παρεμβάσεις, που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τη συναίνεση των κρατών – μελών, σχέδιο που η Καγκελάριος θα συζητήσει με τους ομολόγους της το πρωί της Παρασκευής.
«Συνυπολογίζοντας και αυτό το ζήτημα, μαζί με τα άλλα μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν σε περιορισμένα χρονικά πλαίσια τη Σύνοδο, όπως οι σχέσεις με την Τουρκία, τα ζητήματα του κυβερνοχώρου, η Β. Κορέα και το Brexit, παρατηρεί κανείς ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συνάντηση στο Ταλίν το κέντρο βάρους στην ΕΕ έχει μετακινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης ταχύτητας» εκτιμά το Γερμανικό Πρακτορείο.
Αυτό δεν οφείλεται μόνον στις αυστηρές προειδοποιήσεις του FDP προς την Καγκελάριο, δια στόματος του Προέδρου του Κρίστιαν Λίντνερ να μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη προ του σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία. Την περασμένη Κυριακή το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στις εκλογές στην Αυστρία, με τον πιθανότατα μελλοντικό Καγκελάριό της Σεμπάστιαν Κουρτς να ταυτίζεται μεν ξεκάθαρα με την Ευρώπη, αλλά να τάσσεται υπέρ μιας Ευρώπης απαλλαγμένης περιττών βαρών και της διατήρησης μίας σειράς αρμοδιοτήτων στα εθνικά κράτη.
Ως προς αυτό, βρίσκεται πλησιέστερα στους γείτονές του, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, δηλαδή ακριβώς αυτά τα νεότερα κράτη – μέλη της ΕΕ στα ανατολικά, που μάλλον τρομάζουν από τα σχέδια Μακρόν: περισσότερη κοινή άμυνα, κοινή πολιτική προστασία, μία ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου, ένας φόρος για χρηματοοικονομικές συναλλαγές, περισσότερη προστασία του κλίματος, μία αγροτική μεταρρύθμιση, και φυσικά μία εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ