19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΤο 1 τρισ. δολάρια «κόκκινα» δάνεια διχάζουν ΕΚΤ και Ευρ. Κοινοβούλιο

Το 1 τρισ. δολάρια «κόκκινα» δάνεια διχάζουν ΕΚΤ και Ευρ. Κοινοβούλιο

 

Ο επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «διορθώσει» τη στάση της αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια.
Τα σχόλια του Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι στο Reuters απηχούν τις ανησυχίες που εξέφρασε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Η διαμάχη αφορά τον βέλτιστο τρόπο για να αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, που ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια, ένα ακανθώδες ζήτημα που διχάζει τις χώρες της ευρωζώνης και τώρα φέρνει αντιμέτωπες την ΕΚΤ με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ΕΚΤ πρόσφατα εξέδωσε νέες προτάσεις που θα αναγκάσουν τις τράπεζες από το 2018 να σχηματίζουν περισσότερες προβλέψεις για την κάλυψη των νέων «κόκκινων» δανείων τους. Η κίνηση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ευρωβουλευτών, που προσπαθούν να χαράξουν τους δικούς τους κανόνες για τα δάνεια αυτά.
«Συμμερίζομαι τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος Ταγιάνι» δήλωσε ο Γκουαλτιέρι στο Reuters. Οι βουλευτές θέλουν η ΕΚΤ να περιμένει πρώτα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν εισάγει τέτοιους κανόνες.
«Ελπίζω… ότι η διαδικασία διαβούλευσης θα βοηθήσει τον SSM (Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό) να διορθώσει τις κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να τις καταστήσει πιο ισορροπημένες».
Ο Ταγιάνι και ο Γκουαλτιέρι είναι Ιταλοί, αλλά τις απόψεις τους, όλως περιέργως, τις συμμερίζονται και κάποιοι Γερμανοί. Η Ιταλία και η Γερμανία έχουν συγκρουστεί αναφορικά με τον τρόπο που η Ρώμη χειρίστηκε την τραπεζική κρίση, με το Βερολίνο να πιέζει για αυστηρότερη αντιμετώπιση των πιστωτών αυτών των τραπεζών.
Ο Μάρκους Φέρμπερ, αντιπρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι υπερέβη τις εξουσίες της.
«Πιστεύω ότι η ΕΚΤ ξεπέρασε την εντολή της και κατά τη γνώμη μου αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο έργο της ΕΚΤ ως εποπτικού οργάνου», δήλωσε ο Φέρμπερ στο Reuters.
«Η ΕΚΤ προσπάθησε να παρουσιάσει νέες καθολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις. Τέτοιου είδους καθολικοί κανόνες, ωστόσο, θα πρέπει να είναι δικαίωμα ενός Ευρωπαίου βουλευτή».
Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προειδοποιεί ότι η κίνηση της ΕΚΤ μπορεί να πλήξει το αξιόχρεο των τραπεζών σε χώρες με πολλά προβλήματα δανείων.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ