18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΝτράγκι: Μέχρι να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί το QE

Ντράγκι: Μέχρι να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί το QE

 

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ δεν έπληξαν την κερδοφορία των τραπεζών, όπως δήλωναν οι επικριτές του μέτρου, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Ο Ντράγκι επανέλαβε, επίσης, ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα συνεχισθούν μέχρι να δουν οι αξιωματούχοι της μία διατηρήσιμη βελτίωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα «πολύ μετά» το χρονικό σημείο που θα σταματήσει αυτή τις αγορές τίτλων.
«Σε μεγάλο βαθμό, οι πολιτικές μας αρνητικών επιτοκίων ήταν επιτυχείς», δήλωσε ο Ντράγκι στο Ινστιτούτο Πέτερσον (Peterson Institute for International Economics). «Δεν είδαμε τις στρεβλώσεις που προέβλεπαν κάποιοι. Δεν είδαμε την κερδοφορία των τραπεζών να μειώνεται, στην πραγματικότητα αυξάνεται», πρόσθεσε.
Ο Ντράγκι διαμήνυσε τον Σεπτέμβριο ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για το μέλλον του προγράμματος αγορών ομολόγων μετά την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 26 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, οι αξιωματούχοι χάραξης της πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινούνται προς μία παράταση του προγράμματος στήριξης της οικονομίας κατά εννέα μήνες στην επόμενη συνεδρίασή τους, μειώνοντας, παράλληλα, το μέγεθος του, δήλωσαν στο Reuters πέντε άτομα με άμεση γνώση των συζητήσεων.
Η επόμενη κίνηση συνεχίζει να βρίσκεται υπό συζήτηση, αλλά υπάρχει μια συναίνεση ότι θα πρέπει να σηματοδοτήσει την ανάγκη να μειωθεί η νομισματική στήριξη λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και παράλληλα να αποτελεί δέσμευση σε μια παρατεταμένη περίοδο νομισματικής διευκόλυνσης, δήλωσαν οι πηγές.
Η μεγαλύτερη συζήτηση πιθανόν να είναι εάν οι αξιωματούχοι θα ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος, δίνοντας στην ΕΚΤ την ευελιξία να το παρατείνει και πάλι, ή εάν θα στείλουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα για τον τερματισμό του, σύμφωνα με τις πηγές.
Ο όγκος των μηνιαίων αγορών στο πλαίσιο του παρατεταμένου προγράμματος είναι επίσης προς συζήτηση, με τις απόψεις να κυμαίνονται από 25 δισ. ευρώ ως 40 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι πηγές δήλωσαν ότι υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ότι οι αγορές χρειάζεται να μειωθούν σημαντικά από το σημερινό επίπεδο των 60 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχουν γίνει επίσημες προτάσεις.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ