15.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΖ. Γκάμπριελ: «Ο Σόιμπλε αποσιωπά την αναγκαία λύση για τα παλαιά χρέη...

Ζ. Γκάμπριελ: «Ο Σόιμπλε αποσιωπά την αναγκαία λύση για τα παλαιά χρέη των χωρών της ευρωζώνης»

 

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποσιωπά ότι είναι αναγκαία μια λύση στο θέμα της προβληματικής των παλαιών χρεών», αναφέρει μεταξύ άλλων σε έγγραφό του ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο οποίο ασκεί σφοδρή κριτική στις αντιπροτάσεις του κ. Σόιμπλε στις ιδέες του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για την ευρωζώνη και βρίσκεται στη διάθεση του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.
«Εάν αυτό είναι το αποχαιρετιστήριο δώρο το αποχωρούντος υπουργού Οικονομικών, είναι καλύτερα να το αγνοήσει κανείς. Αλλά μάλλον είναι μια προαναγγελία για την ερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Το σκορ είναι αυτή τη στιγμή 10-0 υπέρ της Γαλλίας σε ότι αφορά στις γαλλογερμανικές σχέσεις ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ιδέες του κ. Σόιμπλε δείχνουν με εντυπωσιακό τρόπο πόσο μικρή είναι η προθυμία του (γερμανικού) υπουργείου Οικονομικών να επενδύσει συνολικά στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας, η οποία είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, ώστε να εξαλειφθεί το υπάρχον έλλειμμα νομιμοποίησης της ευρωπαϊκών ενεργειών / δράσεων», προστίθεται στο εν λόγω έγγραφο.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών «κατέθεσε στο ECOFIN προτάσεις για την ευρωπαϊκή εξέλιξη χωρίς να έχουν συμφωνηθεί στην ενεργεία ακόμα κυβέρνηση, οι οποίες θα μπορούσαν να εκληφθούν ως απόλυτη απόρριψη μιας νέας Ευρώπη όπως την οραματίζεται ο κ. Μακρόν. Αυτό δεν μπορεί να μείνει χωρίς αντίλογο. Αντί να αξιοποιηθούν οι προτάσεις Μακρόν ως ευκαιρία για μια νέα αρχή, οι προτάσεις (Σόιμπλε) ηχούν ως πιο άκαμπτη στάση με τις ευρωπαϊκές χώρες – μέλη σε ότι αφορά στις μεταρρυθμίσεις. Με τον τρόπο αυτό η Γερμανία διακινδυνεύει την περαιτέρω διάβρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την εγκατάλειψη από μέρους και άλλων κρατών από την ευρωπαϊκή συνεργασία», επισημαίνει επίσης ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Υπενθυμίζεται ότι ο χριστιανοδημοκράτης κ. Σόιμπλε τάσσεται μεν υπέρ της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, αλλά απορρίπτει την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, την οποία θεωρεί ασυμβίβαστη με τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Ο κ. Γκάμπριελ θεωρεί μεν την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ορθή αλλά «η απόρριψη ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, ιδίως ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, είναι αντίθετα εσφαλμένη. Οι προτάσεις για κοινό προϋπολογισμό και η καθιέρωση ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι αναγκαίο τουλάχιστον να συζητηθούν. Δεν επιτρέπεται να μην είναι εξ αρχής στην ημερήσια διάταξη. Εκτός τούτου, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποσιωπά ότι είναι αναγκαία μια λύση στο θέμα της προβληματικής των παλαιών χρεών. Οι προτάσεις Σόιμπλε διατρέχουν τον κίνδυνο να θεωρηθούν ως τυπικά γερμανικές και να επικριθούν. Ακριβώς όμως αυτός είναι ο λόγος ο οποίος συνέβαλε τα τελευταία χρόνια στην πολιτική απομόνωση της Γερμανίας και την απροθυμία πολλών άλλων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να βοηθήσουν την Γερμανία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», τονίζει επίσης ο κ. Γκάμπριελ στο έγγραφο το οποίο έφερε στο φως το ARD.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ